6 Eylül 2009 Pazar

TARIM AVRUPA'YA ANADOLU'DAN YAYILMIŞ OLABİLİR

2005-2006 yıllarında İznik Müze Müdürlüğü Başkanlığı’nda yürütülen Barcın Höyük kazısı, 2007’den bu yana Hollanda Araştırma Enstitüsü Başkanlığı’nda ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetiminde yapılıyor.
Hollanda Amsterdam Free Üniversitesi, İngiltere College Londra, Cambridge Üniversitesi, Liverpool Üniversitesi, Yeni Bulgaristan Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nden gelen öğretim elemanları ve öğrencilerden oluşan uluslararası ekip tarafından Barcın Höyük’te yapılan bu yılki çalışmalar tamamlandı. Dördüncü yılın içinde bulunan Barcın Höyük kazılarından bugüne kadar ortaya çıkan bulgular, Neolitik Çağ yaşamının belki ipuçlarını veriyor. Ancak, o dönemin düğümünü gerçek anlamda çözebilmek için yıllar sürecek bir çalışmanın yapılması gerekiyor.
-“TARIMIN AVRUPA’YA BURADAN YAYILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”-
Barcın Höyük’te elde edilen bulgular önemli bir varsayımı da beraberinde getiriyor: Tarım Avrupa’ya Anadolu’dan yayılmış olabilir. Konuya ilişkin bilgi veren Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Rana Özbal, “Tarımın Balkanlar’a buradan yayıldığını düşünüyoruz. Ancak, şu aşamada bunu kesin bir yargı olarak ortaya koymak zor. Belki de uzun zamana yayılacak çalışmalar bize bu durumu netleştirecek” dedi. Özbal, amaçlarının bölgenin en eski tarihine ulaşmak olduğunu ve Yenişehir havzasındaki kazıların henüz başlangıç sayılabileceğini belirterek şöyle konuştu:
“Geçirdiğimiz dört kazı sezonu sonunda neolitik katmanda önemli verilere ulaştık. Elde edeceğimiz mimari kalıntılar, taş alet ve seramik parçaları sayesinde, Barcın Höyüklülerin günlük yaşayışlarını, inançlarını ve kültürlerini daha iyi anlayabileceğiz.”
Tarihöncesi arkeolojik yerleşmeleri açısından zengin olan Yenişehir’de Barcın Höyük dışında, Babasultan, Çardak, Köprühisar, Marmaracık, Söylemiş, Karasıl (Karasıl I – II) ve Menteşe Höyükleri olmak üzere toplam 8 Höyük daha var. Bu höyükler de ilk çapanın vurulacağı günü bekliyorlar.

abhaber.com