4 Eylül 2009 Cuma

ÖREN YERLERİNE KAYNAK AYIRMAKTA SIKINTI ÇEKİLİYOR

Muğla genelinde 9 arkeolojik kazı ve 12 yüzey araştırmasında çalışan yaklaşık 50 yerli ve yabancı arkeolog, 1.Muğla Arkeolojik kazılar ve yüzey araştırmaları sempozyumunda buluştu.
Vali Altıparmak, Muğla Valiliğinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen 1. Muğla Arkeolojik Kazı ve Yüzey Araştırmaları Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, ören yerlerine kaynak ayırmakta sıkıntı çektiklerini söyledi.
Muğla’daki ören yerlerinin hızla turizme kazandırılması gerektiğini ifade eden Vali Altıparmak, ”Anadolu enteresan bir yer, örfümüzü bu şekilde kazanmış değiliz. Yüzyılların birikimi olarak yemek kültürümüz, yaşam kültürümüz bugün bu noktada, sizler de bunu iğneyle kuyu kazar gibi kazarak çıkarıyorsunuz” dedi.
Bu tarihi mekanların bir şekilde insanların göz zevkine sunulması gerektiğine işaret eden Vali Altıparmak, ”Bu mekanları ziyaret edenlerden ücret alabilmeliyiz. Bu şekilde bir sonraki kazılarımızı finanse edebiliriz. Yapılan çalışmalarla üstteki birtakım kültürel değerleri elde ettik, bundan sonra bunları nasıl sergileriz, nasıl kaynak elde edebiliriz bunun hesabını yapmalıyız” diye konuştu.
Altıparmak, Atina’da bir müzeyi ziyaret ettiğini, oradaki eser sayısının Muğla’daki kazı alanlarında bulunan eser sayısından az olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
”Orada sergilenen eserlerin çoğu bizim açık hava müzesi olarak düşündüğümüz alanlardaki sütunlar ve benzeri şeyler getirilerek oluşturulmuş. Sizin kazı yaptığınız alanlardaki kazı evlerini ve eserlerini düşünün, inanılmaz bir zenginlik, her ören yeri bugün açık hava müzesi olabilecek durumda. Böyle bir zenginliğin üzerindeyiz ama onların bir müzede elde ettiği geliri biz 200 ören yerinde elde edemiyoruz.”
Vali Altıparmak, yüzlerce ören yerinin kontrolsüz şekilde birtakım definecilerin elinde olduğunu savundu.

Güney Ege