30 Ağustos 2009 Pazar

MÜZE KART'TAKİ SINIRLAMA TEPKİ ÇEKİYOR

Turizm Bakanlığı’nın geçen yıl haziran ayında uygulamaya koyduğu Müze Kart, her müzenin kapısını açmıyor. Bakanlığa bağlı 317 müze ve ören yerinde kullanılan kart, Topkapı Sarayı içindeki harem dairesi, Meryem Ana, Efes’teki Yamaçevler, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ndeki Karyalı Prenses Cam Batığı Salonu ve Göreme Açıkhava Müzesi’ndeki Karanlık Kilise’de geçmiyor.
Bu alanları ziyaret etmek için ek ücret ödemek zorunda kalmalarına tepki gösteren kart sahiplerine bakanlık, “Meryemana bize bağlı değil. Diğer yerlerin de taşıma kapasitesi düşük. Hassas tarihî dokuya sahip bu alan aşırı ziyarette zarar görüyor.” açıklamasını yapıyor.
Kısa sürede 900 bin kişi tarafından satın alınan Müze Kart, bir yıl süreyle bakanlığa bağlı 187 müze ve 130 ören yerini sınırsız gezme imkânı sunuyor. Ücreti 20 lira olan, öğrenci ve öğretmenlerin 10 liraya alabildiği kartın, Efes içindeki Yamaçevleri ve Meryem Ana’yı kapsamaması ise tepki çekiyor. Ziyaretçiler, 20 lira ödeyerek girdikleri Yamaçevler için 15, Meryemana için de 2,5 lira ek ücret vermek zorunda kalıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise kartın her müzede geçerli olmamasını eleştirenlere şöyle cevap veriyor: “Müze Kart, bakanlığımıza bağlı 317 müze ve ören yerinde geçerli. 20 lira karşılığında, bir yıl boyunca sınırsız giriş imkanı sağlıyor. Meryemana Evi ise bize bağlı değil. Efes ören yeri içinde bulunan Yamaçevleri de eskiden beri biletle ziyaret edilen bir bölüm. Taşıma kapasitesi düşük olan ve hassas tarihî dokusu sebebiyle aşırı ziyarete müsait olmayan Yamaçevler’e Müze Kart ile girilmemekte. Buralardan ayrı ücret alınmasının sebebi daha fazla gelir elde etmek değil, fiziki şartlarının çok fazla ziyarete müsaade etmemesi.”