24 Ağustos 2009 Pazartesi

2 BİN YILLIK MÜHENDİSLİK HARİKASI

Likya Birliği’nin başkenti Patara’nın su iletim ve dağıtım hattının 2 bin yıl önce bugünün mühendisliğine uygun şekilde inşa edildiği bildirildi.
Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Patara Antik Kenti’ndeki su yolları TÜBİTAK, Akdeniz Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi iş birliğinde araştırılıyor. Patara Kazı Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık, arkeolojik alanlarda ilk kez bir su yolunun incelendiğini belirtirken, 2 bin yıl önce yapılan su taşıma sisteminde bugün mühendislik açısından bilinen her türlü kuralın kullanıldığını söyledi.
Prof. Dr. Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Likya Birliği’nin başkenti Patara’da kazı çalışmalarının 20. yılını doldurduğunu ve çalışmaların yüz yıl daha sürebileceğini söyledi.
Kazı çalışmaları kapmasında TÜBİTAK ve Pamukkale Üniversitesi iş birliğiyle “Patara Su Yolları ve Sistemleri Projesi”nin de yürütüldüğünü vurgulayan Işık, antik kente 21 kilometre uzaktan getirilen suyun mecrasını izlediklerini dile getirdi.
Su yolunun, çıktığı kaynaktan kent içi dağıtım şebekesine kadar her türlü ayrıntısıyla ele alındığını belirten Işık, şöyle konuştu: “Türkiye’de ve belki de dünyada ilk olarak su yolunu bir arkeolojik alanda izliyoruz. Su yolunu mühendislik, mimarlık ve tarihi konsepti açısından ayrı ayrı inceliyoruz. Bilinen, bu su yolunun Roma çağında oturtulduğuydu. Ama bunun böyle olması zaten mümkün değil. Çünkü onlardan 3 bin yıl önce de burada bir yaşam, kent vardı. Su yolu Romalılar tarafından değil, Likyalılar tarafından yapılmış. Romalılar, bir deprem sonrası su yolunu onarmışlar ve yenilemişler. Burası mühendislik açısından fevkalade önem taşıyor. Çünkü 2 bin yıl önce yapılan su taşıma sisteminde bugün mühendislik açısından bilinen her türlü kural uygulanmış.”

Milliyet