17 Ağustos 2009 Pazartesi

KOCAELİ'DE TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILIYOR...

Kocaeli’nde daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kamulaştırılan, üzerinde metruk bir bina bulunan yaklaşık 450 metrekarelik alanda temizlik çalışmalarının ardından arkeolojik kazı başlatıldı.
Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay, Çukurbağ Mahallesi Bahariye Sokak’taki kazı yapılan yerde yaptığı açıklamada, adeta mahallenin çöplüğü olan kazı alanında temizlik çalışmalarının tamamlandığını ve parça parça arkeolojik kazı çalışmalarına başlandığını belirtti.
17 Ağustos Marmara depreminde alanda bulunan evin yıkılmasıyla yola çıkarak ilk çalışmaları 2001 yılında başlattıklarını ve bölgede bir kurtarma kazısı yaptıklarını anımsatan Özbay, ilk çalışmalarda Roma dönemine ait zafer tanrıçası figürü, kalkanlı asker panosu ile kadın başı heykelinin gün yüzüne çıkarıldığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışma alanının yanında yaptığı kamulaştırmayla başlattıkları kurtarma kazısında ise kemik ve pano parçaları bulduklarını söyledi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden arkeolog ve sanat tarihçileri ile Müze Müdürlüğü kadrosundaki uzmanlarla kazı alanında titizlikle görev yaptıklarını ifade eden Özbay, kazı alanı hakkında şu bilgileri verdi: ”Eserler, muntazam olmayan şekilde dolgu malzemesi olarak alana atılmış. Buradaki eserlerin, 2. yüzyıl Roma döneminde kazanılan bir zafer anısına yapılmış taka ait malzemeler olduklarını düşünüyoruz. Bulduğumuz panoların devamı müzemizde de var.
Kazısı bitince alanı elimizdeki malzemeye göre ören yeri haline getirmeyi planlıyoruz. Bu gün bulduğumuz gibi olan boyalı panoları ise burada değil, müzede teşhir edeceğiz. Çukurbağ kazı alanı buluntuları gibi ayrı bir seksiyon oluşturacağız. Geçtiğimiz gün de benzer bir pano bulduk, bu ikincisi, bundan sonra bu tür malzemeler bulacağımıza inanıyorum.”
Panoya 3 metre toprak altında rastladıklarını dile getiren Özbay, ”Bu alan adeta mahallenin çöplüğüydü, temizlik bitti ve kazı çalışmalarına başladık. Çalışmalarda, 1.5 metrede küçük bir panoya, 2 metrede bir el buluntusuna, 3 metrede de panoya rastladık. Bundan sonra da pek çok benzer panoya rastlayacağımızı tahmin ediyorum” diye konuştu.
Özbay, önemli kişiler olduklarını belirten ”Medusa” figürü bulunan kadınların yer aldığı Roma dönemine ait panonun, bir zafer, kutlama anının kompozisyonu olduğunu kaydetti. Saçlı, Medusalı, tanrılaşmış, aristokrat olduğu anlaşılan iki kadın heykeli bulunan panoda, kadınların yanlarındaki kişinin onların hizmetkarı izlenimi verdiğini, kadınların boyutlarının da bir insan oranlamasına göre fazla uzun olduğunu sözlerine ekledi.
17.08.2009 ntvmsnbc.com