21 Ağustos 2009 Cuma

KADINLAR TARİH KAZIYOR


Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Oymaağaç köyündeki höyükte yürütülen ve Hititlerin dini merkezi Nerik’in izlerini bulabilmek için yapılan kazılarda erkek işçi bulunamayınca, iş köyün kadınlarına düştü.
Gerda Henkel Vakfı, Freie Universitesi, Deutsche Orient-Gesellschaft, Bilkent Üniversitesi, Knödler Decker Vakfı, Dresden Teknik Üniversitesi, Tepe Knauf özel sponsorların desteğiyle sürdürülen Oymaağaç kazılarının bu yılki bölümü kısa süre önce başladı.
Ancak, kazılara başlayabilmek için yeterli eleman bulamayan kazı ekibi, çareyi köyün kadınlarına çalışma teklifi götürmekte buldu.
Erkeklerin çeşitli bahanelerle çalışmak istememesi üzerine köydeki 15 kadını kazı ekibine dahil ettiğini belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Rainer Czichon, ekim ayına kadar sürecek kazıların gidişinden memnun olduğunu söyledi.
Kazıların bu yılki bölümüne başlarken işçi sorunu ile karşılaştıklarını ifade eden Czichon, şunları kaydetti:
”Kazılarda çalışacak arkeolog ve diğer teknik ekibin dışında yöreden işçi de çalıştırıyoruz. Ancak bu yıl erkeklerin bazıları başka işi olması, bazıları da çeşitli bahanelerle bizimle birlikte çalışmak istemedi. Biz de erkek işçi bulamayınca, evlerinde oturan bayanları işçi olarak aldık. Başlangıçta tereddüt olsa da sonradan işe alıştılar. Şu anda da sorunsuz çalışıyorlar.”
Kadınların erkeklere göre işlerinde daha titiz olduklarını da belirten Czichon, ”kadın işçiler erkeklerden daha dikkatli ve temiz çalışıyor. Evlerindeki temizlik gibi burada da titiz davranıyorlar” dedi.

--TARLA İŞİ GİBİ--

Kazıda çalışan kadın işçiler de evde boş oturmaktansa kazılarda çalışmayı tercih ettiklerini belirtti.
”Tarla da çalışmak gibi” diyen kadın işçilerden bazıları ise merak nedeniyle işe başladığını söyledi.
İşe başladıktan sonra keyif aldıklarını belirten kadın işçiler, ilk kez böyle bir uğraş içinde olduklarını ifade ederek, ”tarlada da toprakla uğraşıyorduk, burada da toprakla uğraşıyoruz” diye konuştu.

--KUTSAL ŞEHİR NERİK--

Oymaağaç kazılarında Hititlerin kutsal şehri Nerik’in izleri aranıyor. 2006 yılındaki yüzey araştırmaları sırasında bulunan çivi yazılı bir tablet parçasının yöreyle ilgili önemli ipuçları vermesi üzerine başlatılan kazılarda, Hitit krallarının tahta çıkmadan önce gelerek ”gök tanrı”ya ibadet ettiği yer olan Nerik’le ilgili buluntulara rastlandı.
10 yıldan fazla sürmesi beklenen Oymaağaç kazıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Gerda Henkel Vakfı, Freie Universitesi, Deutsche Orient-Gesellschaft, Bilkent Üniversitesi, Knödler Decker Vakfı, Dresden Teknik Üniversitesi, Tepe Knauf ve özel sponsorların desteğiyle sürdürülüyor.

21.08.2009 Cumhuriyet