20 Ağustos 2009 Perşembe

ÇATALHÖYÜK'TE DAHA AKTİF ROL OYNAYACAK...

Selçuk Üniversitesi (S.Ü.) ile Çatalhöyük Araştırma Projesi arasında imzalanan protokolle, SÜ arkeoloji bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri kazılarda daha fazla aktif olarak çalışabilecek.
Protokol hakkında açıklama yapan SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, yapılan yeni anlaşma ile arkeoloji bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinin, Batı Höyük’teki geç dönem mezarlarına ait bilgilere erişimlerinin sağlandığını, bu çerçevede bilimsel araştırma projesi gerçekleştireceklerini söyledi. Çatalhöyük Araştırma Projesi ile yapılan anlaşma kapsamında 3 yıldır öğrencilerin alandaki kazı çalışmalarına katıldığını belirten Rektör Okudan, “Öğrencilerimiz kazıları yürütmekte olan ekiple koordineli çalışarak dünyaca ünlü arkeologlarla tanışma ve tecrübelerini paylaşma imkanı buluyor. Bu paylaşımın öğrencilere büyük ayrıcalık sağlayacağına inanıyorum. Anlaşma çerçevesinde bu yıl Çatalhöyük ekibi ile TÜBİTAK destekli bilimsel bir araştırma projesi hazırlıyoruz. Projenin kabul edilmesi ile kazılardaki çalışmalar daha bilimsel bir boyut kazanacak. Ayrıca ortaklaşa sosyal programlar da düzenleyeceğiz” dedi.
SÜ ile ortaklaşa çalışma yürütmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden kazı başkanı Prof. Dr. Ian Hodder ise, “Üniversite ile çok yakın bir çalışma programımız var. Üç yıl boyunca öğrenciler burada kazılara katıldı. Yeni anlaşma ile de bu yıl 4, gelecek yıl 8 öğrenci kazılarda görev alacak. Öğrenciler, kazıların nasıl yapıldığı, kazılarda çıkan bulguların nasıl incelendiğini uygulamalı olarak görüp, öğreniyorlar. Her yıl ortalama 22 ülkeden 120 civarında arkeolog ve öğrenci buradaki çalışmalara katılıyor.Buradaki çalışmaların öğrencilerin gelecekteki kariyerlerine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
18.07.2009 Memleket

Selçuk Üniversitesi adına kesinlikle harika bir proje.Sonuçta Çatalhöyük ülkemizdeki en prestijli ve çok uluslu prehistorik kazılardan biri.Bu projede ülkemizden bir üniversiteninde hem akademik hem de öğrenci anlamında yer alması çok güzel bir gelişme.Tabi İstanbul Üniversitesinden Mihriban Özbaşaran hocamızıda unutmamak gerekir (:

Efe SUBAŞI